De updb competitie - Ronde 1

De eerste klap...
Gerrit v.d. Ham had over geluk niet te klagen!

Verslag van Harry de Waard

De openingsronde van de provinciale damcompetitie is ADG met een ruime score begonnen. Tegen NDG keerden de Amersfoorters met een 5-11 overwinning op zak tevreden huiswaarts. Het eerste punt van de competitie werd binnengehaald door Gerit van Maanen. Vanuit klassiek tegen Hans de Vast werd de telling van de keistaddammer in het middenspel ietwat uit elkaar geslagen, maar met enkele ruiltjes bleef alles in evenwicht.

Piet Bottenheft deed een nog grotere duit in het ADG-zakje door te winnen van Arie van Nieuwkerk. De Nieuwegeiner plaatste op een gegeven moment een dubieuze voorpost. Daar wist Piet wel raad mee. Langzaam maar zeker werd de stelling in de tang genomen en kon hij later dit schijfje oppeuzelen. Kassa voor dus voor de ADG’er die zijn tegenstander niet meer liet glippen. Mooi potje Piet!!

Rustig klassiek was te zien bij Marcel Everloo die in Gerard Bakker een gelijkwaardige tegenstander had. Weliswaar had Bakker na de opening het heft in handen omdat Marcel noodgedwongen plaats moest nemen op het kerkhofveld. Maar nadat Gerard deze schijf zelf wegruilde kwam de ADG’er los(ser) en drukte Gerard enigszins naar de rand. Na dik 40 zetten deed Marcel een remisevoorstel waar onmiddellijk mee werd ingestemd. Had Marcel doorgespeeld dan…. tja wie weet. In ieder geval had hij op dat moment een betere stelling en wellicht nog te vroeg om de rest van de schijven ook in het doosje te doen. Maar of het inderdaad gewonnen zou zijn is nog de grote vraag. Pas in het middenspel kreeg Cees Strooper aan bord 1 concrete kansen tegen Ed Kok. Hij forceerde een eindspel met een schijf meer, maar in grote tijdnood kon Ed een grote ruilmanoeuvre afdwingen, die direct tot remise leidde.

Met klassiek spel leek de linkervleugel van Frits Stuger in zijn partij tegen Kumar Bihari overbelast. Compensatie was er echter wel vanwege vele dreigingen. Naarmate de strijd vorderde kwam Kumar onder druk vanwege het ontbreken van zijn kroonschijf.. Een min of meer onafwendbare damcombinatie versnelde zelfs het einde.

Harry de Waard won toch nog van Cor de Kruijff. Vanuit klassiek had hij halverwege de strijd iets gemakkelijker spel, maar daar was ook alles mee gezegd./ Vanuit een 6 om 6 rook de ADG’er ineens nog zijn kansen omdat hij “verdekt” schijfwinst kon afdwingen. Harry had echter berekend dat dit remise zou leiden maar moest Cor het wel goed doen. En omdat hij in rijdnood begon te raken sloeg hij toch een andere weg in waardoor Harry een overmachteindspel verkreeg. Van een sluitende winst was echter nog steeds geen sprake, maar op het moment dat Cor zijn Dam verkeerd posteerde had Harry het in no-time voor elkaar.

Jaco van Maanen had een moeilijk avondje. Vanaf het begin werd het een klassieke pot waarbij weinig spannends te beleven viel. Naar in het middenspel kon tegenstander Stef Baerends de aanval inzetten en moest Jaco zich met hand en tand verdedigen, ook nog eens in tijdnood, om zijn stelling de veilige remisehaven in te loodsen.

Een diepe zucht van Gerrit v.d. Ham aan het begin van de avond. Hij maakte al op de 22e zet een positionele blunder waar Sjef Valk dankbaar van profiteerde. Schijfwinst voor de NDG’er. Maar later in het spel zette Sjef bepaald niet op zijn sterkst voort waardoor Gerrit zijn verloren schaap weer kon terugpakken. Daarna kwam de ADG’er sterk opzetten over het centrum en kon hij tot 2 keer toe een sluitende winst binnenhalen. Helaas werd deze overzien alhoewel gezegd moet worden dat bezie spelers in hevige tijdnood verkeerden. Met nog 15 zetten voor de laatste minuut aan weers-kanten werd de limiet toch gehaald en vonden beiden het daarna welletjes: 5-11!

NDG – ADG:
1. Ed Kok – Cees Strooper 1-1; 2. Cor de Kruijff – Harry de Waard 0-2
3. Gerard Bakker – Marcel Everloo 1-1; 4. Kumar Bihari – Frits Stuger 0-2
5. Stef Baerends – Jaco van Maanen 1-1; 6. Sjef Valk Jr. – Gerrit v.d. Ham 1-1 7. Arie van Nieuwkerk – Piet Bottenheft 0-2
8. Hans de Vast – Gerrit van Maanen 1-1.