nieuws uit De onderlinge competitie

Cor de Kruijff wederom ongeslagen leider van het klassement.

In een spannende strijd om het clubkampioenschap van Het Nieuwegeins Damgenootschap, blijft Cor de Kruijff met 72 punten voor alsnog aan kop staan. Afgelopen keer speelde Cor tegen Cees Kentie en zag het er tot het laatste moment er niet naar uit dat Cor ook dit keer ongeslagen zou blijven. Op nummer twee volgt Kumar Bihari met 68 punten die op zijn beurt de hete adem van Gerard Bakker in de nek voelt.

Kumar Bihari ging optimistisch ten strijde tegen Piet Schep. Maar bedachtzaam zag Piet een onzorgvuldigheid in het spel van zijn tegenstander. Hij bedacht zich geen moment en kon direct profiteren met een doorbraak door drie schijven te geven en vervolgens twee te slaan. Maar Kumar had de mogelijkheid om zijn misrekening te herstellen. Maar helaas verzuimde hij een adequate vangstelling op te bouwen. Analyse wees uit dat Kumar middels een plakker de remise had kunnen forceren Maar ook de iets te krappe bedenktijd begon te knellen bij de wedstrijdleider, waardoor hij in het eindspel zijn kansen op een remise zag verwateren.

Anton van Hal en Arie van Nieuwkerk waren in een hevige strijd verwikkeld. Door de hele partij genomen ging het behoorlijk gelijk op, zonder dat het saai begon te worden. Maar in het eindspel werden de stille krachten van Arie beetje voor beetje zichtbaar. De grens tussen winst en gelijkspel zit hem vaak in een opeenvolging van enkele sterke zetten van de een, die door de tegenstander zwak beantwoord wordt. Anton meende het juiste strategische pad te bewandelen, maar maakte achteraf gezien de verkeerde keuze. Uiteindelijk kon Arie zijn partij winnend afsluiten.

Cor de Kruijff had van meet af aan verwikkelingen gezocht en schuwde het avontuur niet. Maar tegenspeler Cees Kentie ontweek ook echt alles. Maar aan het avontuurlijk spel van Cor kwam een eind en verloor gaandeweg zijn concentratie. Cees keek aanvankelijk de kat uit de boom maar signaleerde eveneens dat de snaar niet geheel gespannen meer was en constateerde dat zijn tegenstander iets te frivool begon te spelen. De kansen begonnen zich te keren en Cees kwam naar vele verwikkelingen ijzersterk te staan. Omstander moeten gedacht hebben “daar gaat Cor eindelijk na 17 partijen aaneengesloten ongeslagen te blijven…”. Maar ook Cees liet in het eindspel een klein steekje vallen door op het verkeerde veld dam te halen. Want Cor kon vervolgens met opportunistisch spel zich uit de nesten werken en een slimme remise bereiken.

Een fraaie overwinning van Gerard Bakker. Hij wist in het volle middenspel binnen de kortste keren Theo van Londen in de ‘hekstelling te zetten.’ Een spelverloop als uit het boekje van de damliteratuur. Theo had geen schijn van kans. Wist zich via een offer nog wel los te ruilen, maar kwam daarna zwak te staan. Toen Theo inzag dat verder spelen geen meer had gaf hij zich ruiterlijk gewonnen.

Ook Marinus deed goede zaken. Hij mocht het opnemen tegen het ‘blik’ de damcomputer Saitek. En Marinus speelde met veel overgave. Marinus bood danig tegenspel en bracht de spannend strijd naar een voordeel remise. Tot slot won Hans de Vast van Rob de Wit.