nieuws uit De onderlinge competitie

Cor de Kruijff pakt koppositie in de onderlinge van NDG.

Cor de Kruijff heeft na drie wedstrijden de eerste plaats bezet in de interne damcompetitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap. De spanning zit er volop in, want op met dezelfde aantal punten volgt Kumar Bihari direct op de tweede plaats.

Beide spelers die hiervoor ieder twee partijwinsten op hun naam wisten te brengen, streden afgelopen donderdag 4 september een titanengevecht uit wat uiteindelijk resulteerde in een gelijkspel. Kumar wist het Cor behoorlijk moeilijk te maken. In een aanvalsopening werd het fundament gelegd wat resulteerde in schijfwinst. Maar Cor wist behendig terug te komen in de partij. Want in het eindspel verloor Kumar concentratie en maakte enkele belangrijke fouten waardoor Cor met zweet in de handen uiteindelijk toch wist te ontsnappen.

Op de derde plek van de voorlopige ranglijst heeft Piet Schep zich genesteld door een overwinning op Kees Kentie. Laatstgenoemde schakelde in eerste instantie probleemloos door de opening. Gaandeweg kwam Kees zeker makkelijker te staan dan zijn tegenstander. Maar door consequent de sterkste zetten te spelen toonde Piet zich een fervent tegenstander. Maar in het eindspel kwam Piet positioneel sterk opzetten. Met nog 15 minuten voor twintig zetten lukte het Kees niet een adequaat antwoord te vinden. Toen de slagzet naar de damlijn onverwachts kwam, staakte Kees onmiddellijk de strijd.

Arie van Nieuwkerk kreeg het moeilijk tegen Sjef Valk sr. Sjef bouwde een degelijke aanvalstelling op die Arie langzamerhand naar de achterlijn duwde. In het eindspel waren de speelbare zetten voor Arie zon goed als nihil. Tot overmaat liet Arie zich nog verrassen op een slagzet (drie geven vier slaan) naar dam toe. Hierna gaf Arie zich direct gewonnen.

Een enerverend partijverloop tussen Marinus Entrop en Anton van Hal. Anton speelde geweldig goed. In het late middenspel drukte hij Marinus compleet van het bord. Anton wist Marinus een schijf af te troggelen. Maar toen kwam de opgaaf. Schijfvoordeel om zetten in een winstpartij. Marinus zat zwaar in tijdnood en bood Anton remise aan. De kansen lagen geheel in handen Anton. Maar hij verloor met de minuut zijn concentratie. Op het moment dat Anton niet meer wist welke keuze hij moest maken, aanvaardde hij toch maar het remise aanbod, om ook zelf niet door de klok te gaan. Na analyse door ervaren damcracks bleek er wel degelijk winst in de stelling van Anton te zitten.

Ook weet Tjeerd Postma inmiddels zo hier en daar zijn duur verdiende punten in de interne competitie bij elkaar te sprokkelen. Vorige week wist hij zijn dampartij met een remiseplus af te sluiten tegen Ids van der Lijn. Deze week was hij volledig in vorm tegen Rob de Wit. Beide waren goed aan elkaar gewaagd.

Uiteindelijk wist Ids van Lijn een prachtige remisepartij af te sluiten tegen de inmiddels sterke damcomputer Saiteck.