Persoonlijk kampioenschap UPDB - Ronde 7

Arie van Nieuwkerk Kampioen!

Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft afgelopen woensdag 1 april een stukje geschiedenis geschreven. Arie van Nieuwkerk is namelijk in de voorlaatste ronde als eerste speler van NDG kampioen van de UPDB in de 1e klasse geworden. Met vijf winstpartijen en slechts één remise heeft Arie werkelijk een verbluffend resultaat neer gezet waar NDG trots op mag gaan. Het was ook een waarlijke finale tussen twee kampioenskandidaten, Kumar Bihari en Arie zelf.

Arie in uiterste concentratie tegen Hans van Drogenbroek van UDG/Vriendenkring.

In de openingsfase voelde Arie zich niet echt op zijn gemak. Kumar speelde in deze beladen match natuurlijk scherp en probeerde er geraffineerde combinatie’s in te weven. Arie daarentegen speelde behoedzaam en keek de kat uit de boom. Maar in een flinke ruil naar voren tijdens het middenspel herschikte de stand zich en ontstond er voor Arie een combinatie van makkelijk spel en positievoordeel. Maar de meester in het eindspel kon zich nu volledig laten gaan. En rekende alle voordeeltjes en eventueel te verwachten zetjes van de tegenpartij uit. Arie was inmiddels één geworden met het dambord. Tot de allerlaatste verlosende zet gespeeld werd en waardoor Kumar geen enkele kans meer had op een gelijkspel. Ruiterlijk gaf hij zich gewonnen en feliciteerde zijn tegenstander met het kampioenschap.

De voorlaatste ronde kende slechts één verliezer in het NDG-kamp en dat was dus Kumar. Want de overige drie NDG spelers behaalden allemaal winst, waaronder Cees Kentie. Hij speelt in de hoofdklasse en kreeg dit keer de winst op een presenteerblaadje aangereikt. Want tegenstander Hubert Koops (Barnsteen-Bunschoten, de kampioen 1e klasse van vorig jaar) speelde een bok van zet, waardoor Cees middels een slagzet snel op winst kwam en na 20 minuten spelen een lekker kroketje bestelde en vervolgens bijtijds huiswaarts keerde.

In een grillige maar zeker een interessante dampartij tussen Sjef Valk jr. (NDG) en Lennart Bolks (Barnsteen-Bunschoten) speelde het allemaal af in het centrum. De NDG’er neemt behoorlijk risico en belandde met een voorwaartse ruil in de voorhoede van Lennart’s stelling waardoor een man aan man gevecht onstond van damschijven.

Maar gaandeweg het middenspel bleek dat de opzet van Sjef toch solide te zijn en kowam hij in het eindspel ijzersterk te staan. Maar het slurpte wel weer de benodigde bedenktijd op. Lennart bood goed tegenspel en wist in de benarde situatie die voor hem ontstond het juiste schijfoffer te spelen. Sjef moest zelfs ietwat oppassen met zijn resterende te spelen tempo’s. Sjef was genoodzaakt te offeren, maar kwam hierdoor slechts gelijk te staan. Speelde vervolgens een tussenloop. En Lennart meende te kunnen ’plakken’, maar kwam bedrogen uit, want wat er resteerde was een 1 om 2 dreiging en geen enkele speelbare zet. Lennart gaf zich uiteindelijk gewonnen.