Paastoernooi van NDG 2009
 

Stef Baerends winnaar van het Paastoernooi 2009.

In het jaarlijkse Paassneldamtoernooi van het Nieuwegeins Dam Genootschap (inmiddels alweer de 26e aflevering), is de kampioensbeker dit keer uit gegaan naar Stef Bearends. Hij won met 12 punten uit 9 partijen. (Vier overwinningen en vier remises).

in het begin had Stef wat moeite om in het toernooi te komen. In de beginduels tegen Cees Kentie en Piet Schep was het soms kantje boord naar welke kant het dubbeltje op zou rollen. Menig speler maakte het zich vaak erg moeilijk met super ingewikkeld positiespel. En dat moest tijdens dit toernooi allemaal in tien minuten gespeeld worden.

De plaats van de nummer 2 werd beslist in de laatste ronde. Een uitermate spannend duel tussen Theo van Londen en Cees Kentie eindigde in een gelijkspel. Piet en Cees eindigde allebei tweede met 11 punten uit 9. Maar doordat Piet Schep de laatste ronde oneven was, werd na de puntentelling duidelijk dat Cees minder verliespunten had en hiermee terecht de nummer twee. De vierde plaats werd ingenomen door Jan Jacobs van Ons Genoegen. Door een verlies tegen Gerard Bakker en Theo van Londen waren zijn kansen voor het goud definitief verkeken. Maar dat nam niet weg dat hij een beauty van slagzet tegen de financiŽle man van NDG Arie van Nieuwkerk uithaalde.

In de tweede groep eindigde Peter Damen. (Door de hoge opkomst was het wedstrijdcomitť genoodzaakt om in twee groepen te spelen). Peter behaalde met maar liefs vijf overwinningen en twee remises 12 punten uit 8. Hans de Vast behaalde de tweede plaats met 10 punten uit 8. En Tjeerd Postma eindigde met 9 punten uit 8 op de derde plaats.

Van Tjeerd dacht men lange tijd dat hij het toernooi zou gaan winnen. De eerste drie rondes schoot Tjeerd als raket omhoog won hij drie maal op rij van Sjef Valk jr., Anton van Hal en Ids van der Lijn. Maar in de vierde ronde moest Tjeerd in Rob de Wit zijn meerdere erkennen. En doordat hij de laatste ronde verloor van Hans de Vast en Peter Damen een overwinning behaalde op Ids van der Lijn, werd duidelijk wie de echte winnaar werd van de tweede groep. Peter.

Hieronder het fragment van de slagzet tussen Arie van Nieuwkerk en Jan Jacobs.

Jan Jacobs
Arie van Nieuwekerk
 
   
   
   
     
   
Eindstand groep 1
1.

Stef Bearends

12
2.

Cees Kentie

11
3.

Piet Schep

11
4.

Jan Jacobs

10
5.

Gerard Bakker         

8
6.

Theo van Londen

7
7.

Sjef Valk sr.

5
8.

Arie van Nieuwkerk

4
9.

Kumar Bihari

4
     
Eindstand groep 2
1.

Peter Damen

12
2.

Hans de Vast

10
3.

Tjeerd Postma

9
4.

Sjef Valk jr.

8
5.

Marinus Entrop        

5
6.

Ids van der Lijn

4
7.

Rob de Wit

4
8.

Anton van Hal

4